Rabu, 21 Mei 2014

Čokoladni tart s kruškama - grešno zadovoljstvo!


Tart

100 grama maslaca

prstohvat soli
50 grama šećera
150 grama brašna
50 grama mljevenih oraha
3-4 žlice vode


Nadjev

75 grama maslaca
75 grama smeđeg šećera
3 jaja
75 grama mljevenih oraha
2 žlice kakakaa
2 žlice amaretta ili ruma
500 grama očišćenih krušaka ili krušaka iz konzerve
med

Pjenasto izmiješajte maslac i sol. Dodajte brašno orahe i vodu pa zamijesite nešto čvršće tijesto, te njime obložite namašćeni kalup za tart ili tortu. Ostavite u hladnjaku 30 - ak minuta. Kruške ogulite i izrežite na četvrtine (ako su iz konzerve dobro ih ocijedite i prepolovite). Za nadjev prvo izmiješajte maslac i šećer pa dodajte žumanjke. Umiješajte i kakao, orahe i amaretto. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa pomiješajte sa smjesom za nadjev. Time prekrijte tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka. Poslažite kruške i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva. Izvadite iz pećnice pa medom premažite samo kruške koje vire iz tijesta.

---------------
Chocolate and pear tart

Tart

100 grams of butter
pinch of salt
50 grams of sugar
150 grams of flour
50 grams of ground walnuts
3-4 tablespoons of water


Topping

75 grams of butter
75 grams of brown sugar
3 eggs
75 grams of ground walnuts
2 tablespoons of cocoa
2 tablespoons of amaretto or rum
500 grams of cleaned pears or those from the can
honey



Foamy mix butter and salt. Add flour, walnuts and water and knead a little tighter dough, place it in a greased tart or cake mold. Leave it in the fridge for 30 minutes. Peel the pears and cut them into quarters (if they are from the can, drain them well and cut them to half). For the filling, first mix butter and sugar and then add the egg yolks. Stir in cocoa, nuts and amaretto. Beat egg whites firmly and mix them with the topping mixture. Cover the dough which you removed from the refrigerator with it. Arrange the pears on the topping and bake it for about half an hour at 200 degrees. Remove from the oven and brush the pears sticking from the dough, with honey. 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar